隱私權條款 Privacy Policy

1. Introduction

This privacy notice applies to all persons accessing the websites: https://valueinmind.co/, https://school.valueinmind.co/ and/or https://shop.valueinmind.co/(hereinafter referred to as the “Websites”) operated by Finspark Sdn Bhd (Company No. 201401005913 (1081992-D)) (“we” or “us”) as well as all other persons connected to the use of the services or related services offered by the Websites. This privacy notice explains the type of data we collect and how we collect the data, the purposes of processing such data, the parties we disclose the data to and your rights relating to your personal data provided to us.

2. Our Commitment

We may from time to time require your personal information to be submitted for you to gain access to information and services offered through the Websites.

Your privacy is important to us. Therefore, we are committed to ensure that the confidentially and security of all personal information provided to us are fully protected at all times in accordance with the Personal Data Protection Act 2010 (the “PDPA”), and may only be disclosed or used by us in accordance with this privacy notice or where it is permitted under the law.

3. What Information Do We Collect

We collect, share and process personal information provided by you depending on the service you access through us. The types of information we collect and process, or is processed on our behalf includes those required to establish your identity and background as an individual (e.g. name, age, marital status, identity documents, address, contact etc.).

4. Why We Collect and Process Your Personal Information

The main purpose we collect and process information related to you is for the operation of the day- to- day business or services offered by the Websites, and includes those relating or incidental to such purpose, such as:

(a) Website Administration

  • To administer the Websites and for internal operations, including troubleshooting, data analysis, testing, research, statistical and survey purposes.
  • To allow you to utilise the functions and features offered on or through our Websites and system.
  • To develop, support and maintain IT systems for the services offered.
  • To keep this Websites safe and secure.
  • To provide you with information relating to services offered through the Websites.

(b) Personal Identification and Assessment

  • To verify your identity, background and ensure the accuracy of information provided by you.
  • To assess your eligibility and suitability to participate in our services.
  • To conduct searches, inquiry with Government authorities or credit bureau or any third parties to ensure creditworthiness and for compliance with the law.

(c) Provision of Services

  • To generate agreements, contracts or other documents and incorporate details into documents.
  • To respond to your customer service requests and support needs more efficiently.
  • To understand how you and others (as a group) use the services and resources provided by us.
  • To send you the information and updates pertaining to your order, and to respond to your inquiries, questions, or other requests.
  • To keep you and/or related parties personally updated and informed through notices, letters and other documents and forms of communication.
  • To perform all other obligations as a service provider whether present or future.
  • To customize, market or improve our services or Websites.
  • To keep an internal record and database for audit purposes.
  • To update, manage and maintain your accounts.
  • To carry out internal monitoring and control and enforcement of obligations of participants.
  • To maintain a transparent system to enable risk related assessments.
    Other purposes which we deem necessary.

(d) Legal Compliance

  • To prevent or report on any criminal act such as money laundering and fraud.
  • To enforce our rights to recover debts owing to us or any other user of the Websites or any other remedies available to us whenever necessary.
  • To comply with any obligation under applicable laws and for any other purposes permitted under PDPA.

5. How Do We Collect Information

We will collect your personal information from a variety of sources including those mentioned below:

(a) Information collected from you directly:

  • When you register or apply as a user for our services.
  • When you enroll in a course provided by us.
  • When you browse or visit our Websites and use any of our services.
  • Via any verbal, written or electronic communications with us or our  authorised agents.
  • When managing or transacting your accounts and when making payments.
  • When you subscribe to a newsletter, and in connection with other activities, services, features, or resources prepared or made available by us via the Websites and others.
  • When you take part in surveys, promotions, and advertisements on the Websites etc.

(b) Other sources:

  • Credit reporting agencies and publicly available sources such as searches at government authorities or agencies.
  • Any other sources which has your consent to disclose your information.
  • Other sources where permitted by law or not otherwise restricted.

6. Personal Information about Third Parties

When you provide personal information related to third parties to us, such as your next of kin or nominees, you confirm that you have obtained their consent to do so and we are authorized to use or disclose such information. You will inform such third parties of their right to access their information held by us.

7. Mandatory or Voluntary Information

It may be mandatory or optional for you to supply your personal information to us, depending on situations.

(a) Mandatory information

  • Where such information is compulsory and MUST be provided by you. If you refuse to do so, we will NOT be able to offer our services to you.

(b) Voluntary Information

  • Where such information is optional and you may choose whether to provide us with such information or otherwise. If such information is not provided, it shall not affect your use of our services.

8. Disclosure to Third Parties

Apart from our staffs, employees, affiliates, subsidiaries, holding companies, we may share and disclose your personal information to certain third parties including but not limited to those mentioned below:-

(a) our insurers and/or professional advisers insofar as reasonably necessary for the purposes of managing risks, obtaining professional advice, or the establishment, exercise or defence of legal claims, whether in court proceedings or in an administrative or out-of-court procedure.;

(b) our agents, representatives, advisers, consultants, operators, programmers, developers, engineers or system providers who are employed or engaged to run, process, or administer the Websites and services offered under the Websites;

(c) payment services providers we have chosen to support us with financial transactions relating to our Websites.

(d) other external professionals providing services to us or on your behalf such as auditors, advocates and solicitors, trustees, valuers, tax consultants, banks, financial institutions and accountants;

(e) liquidators/receivers and managers, auctioneers;

(f) prospective buyer(s) and/or dealer(s) of any of our business or assets;

(g) credit reporting agencies, debt collection agencies, regulatory authorities, police, officers and/or public authorities;

(h) any person(s) as required by any applicable laws, rules, regulations, court orders or guidelines;

(i) any of our assignees or transferees of our rights, interests or obligations; and

(j) any other person as required and authorized by us to run our day to day operations of the business and services offered vide the Websites.

We may process your personal data including contacting you for the purpose(s) stated herein via telephone calls, text messaging, emails, cross-platform mobile messaging applications, post, facsimile, social media or by whatsoever form of available modes of communication.

9. Transfer abroad

We may transfer your personal data to places outside Malaysia when carrying out any of the purposes stated herein.

10. Cookies

You agree and consent that we may from time to time set up cookies on your computer, and may access to those cookies. Cookies can be disabled and enabled in your web browser.

Any information so collected by us will be non-personal and anonymous and such information is obtained solely to understand your use of our Websites.

11. Your Right to Complain and Access Your Information

You may e-mail our customer support at [email protected] if you wish to do any of the following:

(a) request to update/ change/ delete/ amend/ correct your personal information held by us by providing us with the specific details if the same cannot be done via your profile page;

(b) make any complaint or inquiry you have in respect of the use of your personal data;

(c) check or request from us any of your personal information being held or processed by us; and/or

(d) request from us a copy of your personal data being held or processed by us.

Your request above is however subject to:

(a) our right to refuse your request as allowed under the PDPA; and

(b) your payment of charges imposed by us for processing the abovementioned request(s) made by you.

It shall be your responsibility to update and check the accuracy of your personal information supplied to us or held by us and we shall not be responsible for any inaccuracy or error found in your personal information.

12. Limiting Information Processing

You have the option of withdrawing your consent or limiting or preventing distribution or processing of your personal information, or personal information relating to other persons or entities who may be identified from your personal data, by e-mailing our customer support at [email protected]

13. Changes to Privacy Notice

Please note that this privacy notice may be amended from time to time at our own discretion and it is your responsibility to visit the Websites on a regular basis to keep yourself informed of updates and changes. By continuing to use the Websites and the services provided therein or by omitting to withdraw your consent, you are deemed to have accepted and consented to all of the terms set out herein and any such revisions/updates/amendments made to us from time to time.

14. English version shall prevail

This Privacy Notice is issued in both English and Bahasa Malaysia. In the event of any inconsistencies or discrepancies between the English version and the Bahasa Malaysia version, the English version shall prevail.

1. Pengenalan

Notis Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Notis”) ini terpakai kepada semua orang yang mengakses laman-laman web, iaitu https://valueinmind.co/, https://school.valueinmind.co/ dan/atau https://shop.valueinmind.co/ (selepas ini dirujuk sebagai “Laman-laman Web”) yang dikendalikan oleh Finspark Sdn Bhd (No. Syarikat: 201401005913 (1081992-D)) (“kami”) atau serta semua orang lain yang berkaitan dengan penggunaan perkhidmatan-perkhidmatan atau perkhidmatan-perkhidmatan berkenaan yang ditawarkan oleh Laman-laman Web. Notis ini menerangkan jenis data yang kami kumpulkan dan cara kami mengumpulkan data, tujuan memproses data tersebut, pihak-pihak yang kami dedahkan data dan hak-hak anda berkenaan dengan data peribadi anda yang dikemukakan kepada kami.

2. Komitmen kami

Kami akan dari semasa ke semasa memerlukan maklumat peribadi anda untuk dikemukakan untuk membolehkan kamu untuk akses kepada maklumat dan perkhidmatan-perkhidmatan yang ditawarkan melalui Laman-laman Web.

Peribadi anda adalah penting kepada kami. Oleh itu, kami komited untuk memastikan bahawa kesulitan dan keselamatan semua maklumat peribadi yang dikemukakan kepada kami adalah dilindungi sepenuhnya pada setiap masa menurut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“PDPA”), dan hanya akan didedahkan atau digunakan oleh kami selaras dengan Notis ini atau di mana ia dibenarkan di bawah undang-undang.

3. Maklumat yang Kami Kumpulkan

Kami mengumpul, berkongsi dan memproses maklumat peribadi yang dikemukakan oleh anda bergantung kepada perkhidmatan-perkhidmatan yang anda akses melalui kami. Jenis maklumat yang kami kumpulkan dan proseskan, atau diproseskan bagi pihak kami, termasuk apa-apa maklumat yang diperlukan untuk menentukan identiti dan latar belakang anda sebagai individu (contohnya, nama, umur, status perkahwinan, dokumen-dokumen identiti, alamat, perhubungan dan sebagainya).

4. Kenapa Kami Mengumpulkan dan Memproses Maklumat Peribadi Anda

Tujuan utama kami mengumpulkan dan memproseskan maklumat yang berkaitan dengan anda adalah untuk menjalankan perniagaan atau perkhidmatan-perhidmatan harian yang ditawarkan oleh Laman-laman Web, dan termasuk yang berkaitan atau bersampingan dengan tujuan tersebut, seperti:

(a) Pentadbiran Laman-laman Web

  • Untuk mentadbir Laman-laman Web dan untuk operasi-operasi dalaman, termasuk penyelesaian masalah, analisis data, pengujian, penyelidikan, statistik dan tujuan tinjauan.
  • Untuk membolehkan anda menggunakan fungsi-fungsi dan ciri-ciri yang ditawarkan pada atau melalui Laman-laman Web dan sistem kami.
  • Untuk membangun, menyokong dan mengekalkan sistem IT untuk perkhidmatan-perkhidmatan yang ditawarkan.
  • Untuk memastikan Laman-laman Web selamat dan terlindung.
  • Memberi anda maklumat yang berkaitan dengan perkhidmatan-perkhidmatan yang ditawarkan melalui Laman-laman Web.

(b) Pengenalpastian dan Penilaian Peribadi

  • Untuk mengesahkan identiti, latar belakang anda dan memastikan ketepatan maklumat yang anda kemukakan.
  • Untuk menilai kelayakan dan kesesuaian anda untuk menyertai perkhidmatan-perkhidmatan kami.
  • Membuat carian-carian, pertanyaan dengan pihak-pihak berkuasa Kerajaan atau biro kredit atau pihak-pihak ketiga untuk memastikan kepercayaan kredit dan pematuhan terhadap undang-undang.

(c) Pembekalan Perkhidmatan-perkhidmatan

  • Untuk menjana perjanjian-perjanjian, kontrak-kontrak atau dokumen-dokumen lain dan memasukkan butiran-butiran ke dalam dokumen-dokumen.
  • Untuk membalas kepada permintaan-permintaan perkhidmatan pelanggan dan keperluan-keperluan sokongan anda dengan lebih efisien.
  • Untuk memahami bagaimana anda dan orang lain (secara kumpulan) menggunakan perkhidmatan-perkhidmatan dan sumber-sumber yang dibekalkan oleh kami.
  • Untuk memastikan anda dan/atau pihak-pihak yang berkaitan dimaklumkan secara peribadi melalui notis-notis, surat-surat dan dokumen-dokumen dan bentuk-bentuk komunikasi lain.
  • Untuk melaksanakan semua kewajipan lain sebagai pembekal perkhidmatan sama ada sekarang atau di masa hadapan.
  • Untuk menyesuaikan, memasarkan atau menambah baik perkhidmatan-perkhidmatan atau Laman-laman Web kami.
  • Untuk menyimpan rekod dan pangkalan data dalaman untuk tujuan audit.
  • Untuk mengemaskini, mengurus dan mengekalkan akaun-akaun anda.
  • Untuk menjalankan pemantauan dalaman dan kawalan dan penguatkuasaan kewajipan-kewajipan peserta-peserta.
  • Untuk mengekalkan satu sistem yang telus untuk membolehkan penilaian-penilaian berkaitan risiko.
  • Lain-lain tujuan yang kami anggap perlu.

(d) Pematuhan Undang-undang

  • Untuk mencegah atau melaporkan sebarang tindakan jenayah seperti pengubahan wang haram dan penipuan.
  • Untuk menguatkuasakan hak-hak kami untuk memulihkan hutang yang kena dibayar kepada kami atau mana-mana pengguna lain Laman-laman Web atau apa-apa remedi lain yang tersedia kepada kami jika perlu.
  • Untuk mematuhi sebarang obligasi di bawah undang-undang yang terpakai dan untuk sebarang tujuan lain yang dibenarkan di bawah PDPA.

5. Bagaimanakah Kami Kumpulkan Maklumat

Kami akan mengumpulkan maklumat peribadi anda dari pelbagai sumber termasuk yang disebutkan di bawah:

(a) Maklumat yang dikumpulkan dari anda secara langsung:

  • Apabila anda mendaftar atau memohon sebagai pengguna untuk perkhidmatan-perkhidmatan kami.
  • Apabila anda mendaftar dalam kursus yang disediakan oleh kami.
  • Apabila anda menyemak imbas atau lawati Laman-laman Web kami dan menggunakan mana-mana perkhidmatan kami.
  • Melalui apa-apa komunikasi lisan, bertulis atau elektronik dengan kami atau ejen sah kami.
  • Semasa mengurus atau berurusan akaun-akaun anda dan semasa membuat bayaran-bayaran.
  • Apabila anda melanggan surat berita, dan berkaitan dengan aktiviti, perkhidmatan, ciri, atau sumber lain yang disediakan atau dibekalkan oleh kami melalui Laman-laman Web dan lain-lain.
  • Apabila anda mengambil bahagian dalam tinjauan-tinjauan, promosi-promosi, dan iklan-iklan di Laman-laman Web dan sebagainya.

(b) Sumber-sumber lain:

  • Agensi-agensi pelaporan kredit dan sumber-sumber awam yang tersedia seperti carian-carian di pihak-pihak berkuasa atau agensi-agensi kerajaan.
  • Sebarang sumber lain yang mempunyai persetujuan anda untuk mendedahkan maklumat anda.
  • Sumber lain yang dibenarkan atau tidak terhad oleh undang-undang.

6. Maklumat Peribadi mengenai Pihak-pihak Ketiga

Apabila anda memberi maklumat peribadi yang berkaitan dengan pihak-pihak ketiga kepada kami, seperti waris kadim atau penama-penama anda, anda mengesahkan bahawa anda telah memperoleh persetujuan mereka untuk berbuat demikian dan kami diberi kuasa untuk menggunakan atau mendedahkan maklumat tersebut. Anda akan memaklumkan pihak-pihak ketiga berkenaan hak-hak mereka untuk mengakses maklumat mereka yang dipegang oleh kami.

7. Maklumat Mandatori atau Sukarela
Ia adalah wajib atau pilihan untuk anda membekalkan maklumat peribadi anda kepada kami, bergantung pada situasi.

(a) Maklumat mandatori
Di mana maklumat tersebut adalah wajib dan MESTI dikemukakan oleh anda. Jika anda enggan berbuat demikian, kami TIDAK akan dapat menawarkan perkhidmatan-perkhidmatan kami kepada anda.

(b) Maklumat Sukarela
Di mana maklumat tersebut adalah pilihan dan anda boleh memilih sama ada untuk mengemukakan kepada kami maklumat atau sebaliknya. Sekiranya maklumat tersebut tidak dikemukakan, ia tidak akan menjejaskan penggunaan perkhidmatan-perkhidmatan kami.

8. Pendedahan kepada Pihak-pihak Ketiga

Selain daripada staf-staf, pekerja-pekerja, anggota-anggota gabungan, anak-anak syarikat, syarikat-syarikat induk kami, kami juga boleh berkongsi dan mendedahkan maklumat peribadi anda kepada pihak-pihak ketiga tertentu termasuk tetapi tidak terhad kepada yang disebutkan di bawah: –

(a) syarikat-syarikat insurans dan/atau penasihat-penasihat profesional kami yang semunasabahnya diperlukan untuk tujuan menguruskan risiko-risiko, mendapatkan nasihat profesional, atau penubuhan, menjalankan atau mempertahankan tuntutan undang-undang, sama ada dalam prosiding mahkamah atau dalam pentadbiran atau prosedur di luar mahkamah;

(b) ejen-ejen, wakil-wakil, penasihat-penasihat, perunding-perunding, pengendali-pengendali, pengaturcara-pengaturcara, pemaju-pemaju, jurutera-jurutera atau pembekal-pembekal sistem yang diguna khidmat atau digajikan oleh kami untuk menjalankan, memproses, atau mentadbir Laman-laman Web dan perkhidmatan-perkhidmatan yang ditawarkan di bawah Laman-laman Web;

(c) pembekal-pembekal perkhidmatan pembayaran yang kami pilih untuk menyokong kami dengan transaksi-transaksi kewangan yang berkaitan dengan Laman-laman Web kami.

(d) profesional-profesional luaran lain yang membekalkan perkhidmatan-perkhidmatan kepada kami atau bagi pihak anda seperti juruaudit-juruaudit, peguam-peguam, pemegang-pemegang amanah, penilai-penilai, perunding-perunding cukai, bank-bank, institusi-institusi kewangan dan akauntan-akauntan;

(e) pelikuidasi-pelikuidasi/penerima dan pengurus, pelelong-pelelong;

(f) bakal pembeli(-pembeli) dan/atau peniaga(-peniaga) bagi mana-mana perniagaan atau aset-aset kami;

(g) agensi-agensi pelaporan kredit, agensi-agensi kutipan hutang, pihak-pihak berkuasa kawal selia, polis, pegawai-pegawai dan/atau pihak-pihak berkuasa awam;

(h) mana-mana orang yang dikehendaki oleh mana-mana undang-undang, peraturan-peraturan-peraturan, perintah-perintah mahkamah atau garis-garis panduan yang berkenaan;

(i) mana-mana pemegang-pemegang serahhak kami atau penerima-penerima pemindahan hak-hak, kepentingan-kepentingan atau obligasi-obligasi kami; dan

(j) mana-mana orang lain yang dikehendaki dan diberi kuasa oleh kami untuk menjalankan operasi harian perniagaan dan perkhidmatan-perkhidmatan yang ditawarkan di Laman-laman Web.

Kami boleh memproses data peribadi anda termasuk menghubungi anda untuk tujuan(-tujuan) yang dinyatakan di sini melalui panggilan telefon, mesej teks, e-mel, aplikasi pemesejan mudah alih merentas platform, pos, faks, media sosial atau dengan apa jua bentuk komunikasi yang tersedia.

9. Perpindahan ke luar negara

Kami boleh memindahkan data peribadi kamu ke tempat-tempat di luar Malaysia semasa melaksanakan mana-mana dari tujuan yang dinyatakan di sini.

10. Cookies

Anda bersetuju bahawa kami boleh dari semasa ke semasa menyediakan cookies di komputer anda, dan boleh mengakses cookies tersebut. Cookies boleh dilumpuhkan dan didayakan (disabled and enabled) dalam penyemak imbas web anda.

Sebarang maklumat yang dikumpulkan oleh kami akan menjadi tidak peribadi dan tanpa nama dan maklumat tersebut diperoleh semata-mata untuk memahami penggunaan Laman-laman Web kami.

11. Hak Anda untuk Mengadu dan Akses Maklumat Anda

Anda boleh e-mel sokongan pelanggan kami di [email protected] jika anda ingin melakukan mana-mana yang berikut:

(a) meminta untuk mengemaskini/mengubah/memadam/meminda/membetulkan maklumat peribadi anda yang dipegang oleh kami dengan memberikan butiran-butiran spesifik jika perkara yang sama tidak dapat dilakukan melalui halaman profil anda;

(b) membuat apa-apa aduan atau pertanyaan yang anda ada berkenaan dengan penggunaan data peribadi anda;

(c) semak atau meminta daripada kami mana-mana maklumat peribadi anda yang dipegang atau diproses oleh kami; dan/atau

(d) meminta daripada kami sesalinan data peribadi anda yang dipegang atau diproses oleh kami.

Walau bagaimanapun permintaan anda di atas adalah tertakluk kepada:

(a) hak kami untuk menolak permintaan anda sebagaimana dibenarkan di bawah PDPA; dan

(b) pembayaran caj yang dikenakan oleh kami untuk memproses permintaan(-permintaan) di atas yang dibuat oleh anda.

Adalah menjadi tanggungjawab anda untuk mengemas kini dan memeriksa ketepatan maklumat peribadi anda yang dibekalkan kepada kami atau yang dipegang oleh kami dan kami tidak akan bertanggungjawab terhadap apa-apa ketidaktepatan atau kesilapan yang terdapat dalam maklumat peribadi anda.

12. Mengehadkan Pemprosesan Maklumat

Anda mempunyai pilihan untuk menarik balik persetujuan anda atau mengehadkan atau menghalang pengedaran atau pemprosesan maklumat peribadi anda, atau maklumat peribadi yang berkaitan dengan orang atau entiti lain yang mungkin dikenal pasti dari data peribadi anda, dengan menghantar e-mel kepada sokongan pelanggan kami di [email protected]

13. Pindaan kepada Notis

Sila ambil perhatian bahawa Notis ini mungkin dipinda dari semasa ke semasa mengikut budi bicara kami sendiri dan adalah tanggungjawab anda untuk melawat Laman-laman Web secara dari semasa ke semasa untuk memastikan anda mendapat maklumat tentang pengemaskini-pengemaskini dan perubahan-perubahan. Dengan meneruskan penggunaan Laman-laman Web dan perkhidmatan-perkhidmatan yang diberikan di dalamnya atau ketinggalan untuk menarik balik persetujuan anda, anda dianggap telah menerima dan bersetuju dengan apa-apa semakan-semakan/pengemaskini-pengemaskini/perubahan-perubahan sedemikian.

14. Versi Bahasa Inggeris akan didahulukan (prevail)

Notis ini dikemukakan dalam Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Sekiranya terdapat sebarang ketidakkonsistenan atau percanggahan antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia, versi Bahasa Inggeris akan didahulukan (prevail).